Πρωινές προβολές - trailers



Ο Αιμίλιος και οι ντετέκτιβ 
Emil und die detektive

Πληροφορίες ταινίας:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Περιπέτεια
ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: 2001 
ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Γερμανία 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 112'
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ. 
Σκηνοθεσία: Franziska Buch 

Σύνοψη:

Ο δωδεκάχρονος Αιμίλιος ζει με τον μπαμπά του σε μία μικρή πόλη της Βαλτικής. Στο ταξίδι του με το τρένο για το Βερολίνο για να επισκεφτεί τους συγγενείς του πέφτει θύμα κλοπής. Στο Βερολίνο ζητά τη βοήθεια μίας ομάδας νεαρών «ντετέκτιβ» για να εντοπίσουν τον άνθρωπο που τον έκλεψε. Η ταινία εξιστορεί το θάρρος και την αποφασιστικότητά των παιδιών για την απονομή της δικαιοσύνης με αποτέλεσμα μια ευχάριστη περιπέτεια!


trailer:








Η γοητεία του σκαντζόχοιρου 
Le herisson

Πληροφορίες ταινίας:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Δράμα
ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: 2009 
ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Γαλλία
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100'
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ. 
Σκηνοθεσία: Mona Achache 

Σύνοψη:

Η μικρή Παλομά προγραμματίζει να αυτοκτονήσει τη μέρα των 12ων γενεθλίων της, αποφασισμένη να μην καταλήξει δυστυχής και «περιορισμένη σαν χρυσόψαρο», όπως λέει η ίδια, όταν μεγαλώσει. Στο μεταξύ καταγράφει με την κάμερα της στιγμές της καθημερινότητάς της, κρατώντας ένα είδος ημερολογίου των τελευταίων 165 ημερών που έχει αποφασίσει πως της απομένουν. Απίστευτα ευφυής και με επίγνωση της σπάνιας εξυπνάδας της, νιώθει να περιορίζεται μέσα στην μεγαλοαστική αλλά κατά βάση κενή οικογένειά της.

Στην αριστοκρατική Αρ Νουβό παριζιάνικη πολυκατοικία στην οποία μένει, δουλεύει σαν θυρωρός η Ρενέ Μισέλ, μια κλειστή και απόμακρη γυναίκα που είναι αφοσιωμένη στη δουλειά της και αποφεύγει τις πολλές συναναστροφές με τους ενοίκους της πολυκατοικίας. Έχοντας επαναπαυτεί στην ρουτινιασμένη ξερή καθημερινότητά της, προτιμά να μην ανοίγεται στους άλλους από φόβο να μην πληγωθεί.


Οι ζωές των δύο γυναικών, που δεν έχουν τίποτα κοινό εκτός από τις μοναξιές τους, θα διασταυρωθούν αναπάντεχα όταν θα μετακομίσει στο κτίριο –αλλά και στις ζωές τους– ένας νέος ένοικος, ο κύριος Όζου. Ο ραφινάτος Ιάπωνας χήρος, γοητευτικός όσο και μυστηριώδης, θα ξεκλειδώσει (με τη βοήθεια της μικρής Παλομά) την καρδιά της μοναχικής θυρωρού και θα βοηθήσει τη μικρή πρωταγωνίστρια να αντικρύσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τη ζωή.


Κριτική:

Έχοντας σαν πρώτη ύλη το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα της Μυριέλ Μπαρμπερί και εμπνεόμενη ελεύθερα από αυτό, η Μονά Ασάς, στην πρώτη της μεγάλου μήκους προσπάθεια μας παρουσιάζει μια τρυφερή και ανθρώπινη ταινία που διασκεδάζει και συγκινεί. Έχοντας στη διάθεσή της ένα αξιοζήλευτο πρωταγωνιστικό τρίο, ξεκινώντας από την έξοχη και απόλυτα ταιριαστή για τον ρόλο (ήταν άλλωστε και η πρώτη επιλογή της σκηνοθέτιδος) Ζοσιάν Μπαλασκό («Για όλα φταίει το γκαζόν»), και φτάνοντας στην εκπληκτική 12χρονη Γκαράνς ΛεΓκιγερμίκ που με την εκφραστικότητα και την ερμηνευτική ωριμότητά της είναι αναμφίβολα η αποκάλυψη/ανακάλυψη της ταινίας, δημιουργεί στέρεους και αξιαγάπητους χαρακτήρες που επιτρέπουν στην πλοκή να ξεδιπλωθεί αβίαστα.

Με το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας να διαδραματίζεται μέσα στο κτίριο της πολυκατοικίας, έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο εσωτερικό ντεκόρ, το οποίο έχει μια άχρονη, σχεδόν παραμυθένια αισθητική, ενώ το γεμάτο από κινηματογραφικές αλλά και λογοτεχνικές αναφορές (ξεκινώντας από τον προφανή Όζου και φτάνοντας μέχρι τον Τολστόι) σενάριο κλείνει το μάτι στους λάτρεις της τέχνης.

Το «Herisson» είναι ένα φιλμ που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, άνδρες και γυναίκες, περνώντας ένα μήνυμα συντροφικότητας και αισιοδοξίας. Ο κομψός μα απροσπέλαστος ακάνθινος σκαντζόχοιρος του τίτλου, δεν είναι μόνο οι δυο μονήρεις και απρόσιτες πρωταγωνίστριες, μα είμαστε κι όλοι εμείς, που δεν τολμάμε να ανοιχτούμε και να εκτεθούμε, αφήνοντας τους γύρω μας να γνωρίσουν τον πραγματικό, «κομψό» εαυτό μας που κρύβεται πίσω από τα αγκάθια της εξωτερικής εικόνας.



trailer:


Σχόλια