Πρωινές προβολές - trailers


Ψηλά στον ουρανό 
Up

Πληροφορίες ταινίας:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Animation 
ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: 2009 
ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΗΠΑ 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 95' 
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ. 
Σκηνοθεσία: Πιτ Ντόκτερ, Μπομπ Πήτερσον 
Δανείζουν τη φωνή τους: Κώστας Βουτσάς, Γιώργος Κωνσταντίνου και Γιώργος Καπουτζίδης (ελλ.) 

Κριτική ταινίας:

Απογειωτικό, λυτρωτικό, ευφάνταστο, συγκινητικό και διασκεδαστικό animation της Pixar, που πλέον δεν πιάνεται στο είδος της και τολμά να βάλει στη θέση του οδηγού έναν 78χρονο σκουντούφλη, ανατρέποντας τον πάγιο κανόνα πως οι ταινίες κινουμένου σχεδίου, ειδικά αυτές που προέρχονται από την Disney, οφείλουν να καθρεφτίζουν την παιδικότητα των μικρών θεατών, συνήθως παλιμπαιδίζοντας με ήρωες παιδιά. 

Ένας θρίαμβος συνδυασμού τέχνης και τεχνικής - αν και νομίζω ότι τα ίδια έγραψα και για την προηγούμενη ταινία τους. Με ενορχηστρωτή τον Τζον Λάσετερ και εκτελεστή τον Πιτ Ντόκτερ, το Ψηλά στον Ουρανό είναι μια αερογέφυρα ανάμεσα στην πρώτη και την τρίτη ηλικία, χωρίς να φαίνονται οι ραφές ενός πολύχρωμου, εξωτικού υφάσματος. 

Ο γηραιός Καρλ είναι γκρινιάρης, σκυφτός, η σκιά ενός άλλοτε ορμητικού άνδρα που αγάπησε γλυκά και ασυνθηκολόγητα μια γυναίκα, την παντρεύτηκε, αλλά δεν μπόρεσε να εκπληρώσει μαζί της το όνειρο του μεγάλου ταξιδιού στα μαγικά τοπία της Νότιας Αμερικής. Η σκηνή που παρακολουθούμε το άλμπουμ της ζωής τους να ξεφυλλίζεται με ενσταντανέ χωρίς λόγια, με συνοδεία την κυμαινόμενων συναισθημάτων μουσική του συνθέτη Τζιακίνο, είναι κλασική, αξέχαστη, μια ανθολογία εικόνας και ήχου, και ταυτόχρονα ένα πράσινο φως συγκίνησης που αφήνει πιο άνετα την ταινία να τρέξει ελεύθερη στα λιβάδια της φαντασίας. 

Πράγματι, ο Καρλ, με έναν αναπάντεχο λαθρεπιβάτη, τον χοντρούλη πρόσκοπο Άλφα, μετατρέπει το σπιτάκι του σε αερόστατο και σαλπάρει σε μέρη μυθικά και οικεία μαζί, μια ταξιδιωτική ουτοπία, υποθετικά κάπου στη Νότια Αμερική. Εκεί βρίσκει ένα παράξενο σπάνιο πουλί, σαν τα εξαφανισμένα Ντόντο της Μαδαγασκάρης, που συμπαθεί τον μικρό και υποψιάζεται τον γηραιό, σπαρταριστά σκυλιά που υπακούνε σαν ρομπότ στον αφέντη τους, έναν θρυλικό αεροπόρο και ερευνητή που αποτελούσε το ίνδαλμα του Καρλ, και που θεωρούνταν εξαφανισμένος επί χρόνια. Τα πράγματα θα ζορίσουν και ο μικρός με τον μεγαλύτερο σε ηλικία φίλο του όχι μόνο θα μάθουν την ουσία της συμβίωσης, αλλά θα συνασπιστούν σε μια σχέση οικογενειακή. Μπορεί να υπάρχει ένας ηλικιωμένος στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά η παιδική καρδιά δεν απουσιάζει: ο Καρλ δεν έχει παιδιά, αλλά ήταν πωλητής μπαλονιών και το όνειρό του ήταν ανέκαθεν να πετάξει. Η λανθάνουσα πατρότητά του παίρνει σάρκα και οστά απέναντι σε έναν πιτσιρίκο επίμονο και φύσει αισιόδοξο. 


trailer:


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Η γέφυρα για την Τεραμπίθια
Bridge to Terabithia

Πληροφορίες ταινίας:

ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: 2007
ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΗΠΑ 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 95'
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ. 
Σκηνοθεσία: Γκαμπόρ Τσούπο 
Πρωταγωνιστούν: Τζος Χάτσερσον, Άννα Σοφία Ρομπ, Ζόι Ντεσανέλ

Κριτική ταινίας:

Βασισμένη σε ένα από τα πιο αγαπημένα παιδικά βιβλία φαντασίας όλων των εποχών, από τη συγγραφέα Κάθριν Πάτερσον και με γυρίσματα στη Νέα Ζηλανδία, η ταινία αφηγείται την ιστορία του Τζες, ενός αγοριού που θα δει τη ζωή του ν' αλλάζει όταν πιάνει φιλίες με τη Λέσλι, το πιο περίεργο κορίτσι στην τάξη. Μαζί, οι δύο φίλοι θα δημιουργήσουν έναν μαγικό κόσμο που λέγεται Τεραμπίθια, ένα μυθικό βασίλειο όπου κατοικούν δράκοι, μάγισσες και άλλα φανταστικά όντα. 'Οταν οι δύο φίλοι εισβάλλουν στο βασίλειο της Τεραμπίθια, θα αποκτήσουν απεριόριστη δύναμη, θα γίνουν βασιλιάς και βασίλισσα και η ζωή τους θα αλλάξει για πάντα.

Οι παραγωγοί του "Το Χρονικό της Νάρνια: Το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα" και η βραβευμένη με Όσκαρ ομάδα οπτικών εφέ της τριλογίας του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" και του "King Kong" παρουσιάζουν μία εντυπωσιακή υπερπαραγωγή.

"Όταν παρακολουθούμε τις σκηνές που διαδραματίζονται στην Τεραμπίθια, είναι κάτι περισσότερο από μια απόδραση από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους. Τότε είναι που εξαπολύουν τη φαντασία τους και προσπαθούν να χειριστούν τα αληθινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μεταθέσουν τα συναισθήματα και τη φιλία τους σε αυτόν τον φανταστικό κόσμο που έχουν δημιουργήσει. Σε τελική ανάλυση, η γέφυρα (bridge) είναι μια μεταφορά, αφού αναφέρεται στη γέφυρα ανάμεσα στην αληθινή ζωή και τον κόσμο της φαντασίας.


Το φιλμ εξερευνά τον φανταστικό κόσμο της Τεραμπίθια πιο πολύ απ' ό,τι κάνει το βιβλίο, γι' αυτό η πρόκληση για μένα ήταν να προσπαθήσω να επαναδημιουργήσω την Τεραμπίθια με τρόπο που θα ικανοποιούσε τις προσδοκίες και τη φαντασία των αναγνωστών και θα έβαζε το κοινό σε έναν μυθικό κόσμο. Με τις απίστευτες εξελίξεις στα ψηφιακά οπτικά εφέ, η τεχνολογία που μας διατέθηκε για τα γυρίσματα ήταν φανταστική και μας βοήθησε να δημιουργήσουμε έναν αληθοφανή κόσμο". (Γκάμπορ Τσούπο - Σκηνοθέτης)


trailer:




Σχόλια