Βραδινές προβολές

Από το βιβλίο στην οθόνη 2018 
Βραδινές προβολές ανοιχτές στο κοινό
Ελεύθερη είσοδος



Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου - 20:30

Ο ταχυδρόμος του Νερούδα (Il postino)
το βιβλίο
Συγγραφέας: Αντόνιο Σκαρμέτα
Μετάφραση: Λήδα Παλλαντίου
Σελίδες: 129
Έκδοση: Ωκεανίς, 1998

 


Το βιβλίο αναφέρεται, σ’ ένα επεισόδιο της ζωής του Νερούδα, από την εποχή λίγο πριν κερδίσει τις εκλογές ο Αλιέντε, και μέχρι τον θάνατό του. Με αφορμή αυτό το επεισόδιο, ο αναγνώστης έχει τη ευκαιρία να γνωρίσει τον ποιητή, την ποίηση του Νερούντα και τη σχέση του με τον έρωτα και τη ζωή.

Ο Μάριο Χιμένες είναι ένας φτωχός νεαρός που ψάχνει για δουλειά, σ΄ένα ψαροχώρι της Ίσλα Νέγκρα, ενός μικρού νησιού στα παράλια της Χιλής. Έτσι, όταν δημοσιεύεται η αγγελία για τη θέση του ταχυδρόμου, δέχεται αμέσως, και ορίζεται ταχυδρόμος αποκλειστικά του Νερούντα, ο οποίος δέχεται καθημερινά μεγάλο όγκο αλληλογραφίας.

Το βιβλίο περιγράφει την εξέλιξη της σχέσης του Νερούντα με τον απλοϊκό Μάριο, που στην αρχή θέλει να εντυπωσιάσει τα κορίτσια του χωριού, καλλιεργώντας τη σχέση του με τον μεγάλο ποιητή. Διαβάζει ποίηση και η επίσκεψή του στον ποιητή παίρνει τόσο κεντρική θέση στη ζωή του που μελαγχολεί κάθε φορά όταν πρόκειται να φύγει, χωρίς να κατορθώσει να του μιλήσει.
Ωστόσο, σιγά σιγά η αυθόρμητη και αφελής συμπεριφορά του Μάριο μειώνει τις αντιστάσεις του αδιάφορου Νερούδα και οι δύο άντρες γίνονται φίλοι. Η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν ο Μάριο ερωτεύεται παράφορα την περήφανη και ακατάδεχτη Βεατρίκη και ζητά από τον ποιητή να …γράψει ένα ποίημα για κείνην!

Όταν ο Αλλιέντε κερδίζει τις εκλογές, ο Νερούδα γίνεται πρεσβευτής της χώρας του στο Παρίσι ενώ η «πεθερά» Ρόσα, έμπειρη στη φιλοσοφία του ρεαλισμού, αποδέχεται εντέλει το γάμο των δυο νέων. Το σκηνικό επομένως αλλάζει, με δεδομένη τη φιλία του ποιητή αλλά κυρίαρχη την απουσία του. Οι συναισθηματικές εντάσεις κορυφώνονται όταν ο ποιητής πεθαίνει στις 23 Σεπτεμβρίου 1973, άρρωστος από καρκίνο, στα χέρια του Μάριο.

Οι τελευταίες σελίδες του βιβλίου αφήνουν έναν υπαινιγμό για τις σκληρές μέρες του Πινοσέτ που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλλιέντε και τον θάνατο του Νερούδα.


Καλή ανάγνωση!



O ταχυδρόμος του Νερούδα (Il postino)
η ταινία
Σκηνοθεσία: Μάικλ Ράντφορντ (1995)
Πρωταγωνιστούν: Μάσιμο Τρόιζι, Φιλίπ Νουαρέ
Διάρκεια: 108’


Βραβείο καλύτερης μουσικής - Βραβεία Όσκαρ, 1996
Υποψήφιa για Βραβείο Καλύτερης ταινίας, Βραβείο Α’ Ανδρικού ρόλου (Μάσιμο Τρόιζι), Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Μάικλ Ράντφορντ) – Βραβεία Όσκαρ, 1996

Με φόντο την όμορφη Ιταλία και μέσα από στιχομυθίες, που έχουν την χροιά ποιήματος, αναπτύσσεται μια φιλία ανάμεσα σε ενα συνηθισμένο άνθρωπο και έναν διάσημο ποιητή. 

Ο θεατής θα μπορούσε να θεωρήσει την ταινία, ως έναν ύμνο στον μεγάλο ποιητή Πάμπλο Νερούδα. Αντίθετα, διακρίνεται στην ταινία μία διάθεση να εξυμνήσει την ποίηση που κρύβει ένας απλός άνθρωπος σε σύγκριση με αυτήν ενός επαγγελματία.

Από μια άλλη σκοπιά, ίσως το έργο να θέλει να τονίσει, πόσο μπορεί ένας πνευματικός ηγέτης σαν τον Νερούδα να αλλάξει την ζωή ενός ανθρώπου αφυπνίζοντας την μέχρι τοτε "κοιμισμένη" του συνείδηση. Είναι αυτό, δηλαδή, τα σωστά πρότυπα που λείπουν και από τη σημερινή εποχή, με αποτέλεσμα ο σύγχρονος, δήθεν, σκεπτόμενος άνθρωπος να έχει χάσει κάθε προσανατολισμό.

Τελικά τα όμορφα και ξεκούραστα τοπία της ταινίας, καθώς και οι παρεμβολές των αριστουργηματικών ποιημάτων του Νερούδα, με τις ερωτικές και πολιτικές τους αποχρώσεις, συνθέτουν μια πραγματικά αξιόλογη, αλλά και αξιολάτρευτη ταινία. 

Καλή θέαση!

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου - 20:30

Η κλέφτρα των βιβλίων (The book thief)
το βιβλίο
Συγγραφέας: Μάρκους Ζούσακ
Μετάφραση: Κώστια Κοντολέων
Σελίδες: 616
Έκδοση: Ψυχογιός, 2014


Διεθνές μπεστ σέλερ τοποθετημένο στη Γερμανία στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, 1939-1943, «Η κλέφτρα των βιβλίων» αναφέρεται στην ιστορία της νεαρής Γερμανίδας Λίζελ, η οποία από τη στιγμή που οι Ναζί πήραν τον πατέρα της που τυγχάνει να είναι κομμουνιστής και η μητέρα της δεν είναι σε θέση να αναθρέψει την ίδια και τον αδερφό της αναγκάζεται να μετακομίσει στο Μόλχινγκ, μια μικρή φτωχή πόλη έξω από το Μόναχο, όπου μια ανάδοχη οικογένεια θα αναλάβει να τους φροντίσει. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, ο αδερφός της Λίζελ πεθαίνει. Στην κηδεία του η Λίζελ κλέβει το «Εγχειρίδιο του Νεκροθάφτη», καθώς πέφτει στο χιόνι από το παλτό του νεαρού νεκροθάφτη. Μόνο που υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα: δεν ξέρει να διαβάζει…

Όταν φτάνει στο Μόλχινγκ γνωρίζει τον θετό πατέρα της, Χανς Χούμπερμαν και τη θετή μητέρα της, Ρόζα Χούμπερμαν, βιοπαλαιστές, με πενιχρά εισοδήματα. Ένα βράδυ ο θετός της πατέρας βρίσκει το κλεμμένο εγχειρίδιο και αρχίζει να της μαθαίνει να διαβάζει. Τότε ξεκινάει και η κλοπή βιβλίων. Άλλοτε σώζει κάποιο από την καύση βιβλίων που διοργανώνεται συχνά από τον Χίτλερ, άλλοτε κλέβει κάποιο από το σπίτι του δημάρχου, όπου πηγαίνει για δουλειά.

Αυτό που κάνει το βιβλίο ξεχωριστό είναι ότι ο Θάνατος, που εκείνη την εποχή δεν σταματούσε να θερίζει ζωή και ελπίδα στη Γηραιά Ήπειρο, είναι ο αφηγητής της ιστορίας της Λίζελ. Αυτό αποτελεί ένα σπουδαίο αφηγηματικό τέχνασμα. Ο θάνατος μας παρουσιάζεται ως ένα μοναχικό ον που έχει πολύ χρόνο να σκεφτεί για την ανθρώπινη φύση. Είναι κατά τα άλλα ένας ευαίσθητος αφηγητής, απολαυστικός και διασκεδαστικός. Διακόπτει τη ροή των ιστοριών του αναφέροντας ποικίλα γεγονότα, ορισμούς λέξεων ή λίστες σημαντικών σημείων, υπογραμμίζοντας σε τι ο αναγνώστης θα πρέπει να δώσει προσοχή χρησιμοποιώντας έναν ανεπίσημο, καθημερινό τρόπο γραφής.

Η ιστορία της ενηλικίωσης της Λίζελ έχει ως φόντο ιστορικά γεγονότα για τη ναζιστική Γερμανία, όπως η Νύχτα των Κρυστάλλων, το κάψιμο των βιβλίων και η θριαμβευτική νίκη ενός Αφροαμερικανού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο.

Καλή ανάγνωση!



Η κλέφτρα των βιβλίων (The book thief)
η ταινία
Σκηνοθεσία: Μπράιαν Πέρσιβαλ (2013)
Πρωταγωνιστούν: Τζέφρι Ρας, Έμιλι Γουότσον
Διάρκεια: 131’


Υποψήφια για Βραβείο Καλύτερης Μουσικής – Βραβεία Όσκαρ, 2014

Το μυθιστόρημα με τη μεγάλη διεθνή επιτυχία «The Βook Τhief» του Μάρκους Ζούσακ  γνωρίζει μια διασκευή για τον κινηματογράφο από τον Μπράιαν Πέρσιβαλ («Ο Πύργος του Ντάουντον»).

«Η Κλέφτρα των Βιβλίων» δεν αναφέρεται σε μεθοδευμένες επιχειρήσεις κλοπής βιβλίων, όπως θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει από τον τίτλο, αλλά στο περιβάλλον καταπίεσης, ανελευθερίας και τρομοκρατίας που κυριαρχούσε στη Γερμανία του ’40.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον προσπαθεί να επιβιώσει και να διάγει έναν ήσυχο βίο, όσο αυτό είναι εφικτό, μια φτωχή οικογένεια γερμανών, η οποία δεν δείχνει να είναι θερμή οπαδός των αρχών του Φύρερ.

Ο πατέρας, ο Χανς Χιούμπερμαν (Τζέφρι Ρας), είναι ένας ευγενικός και καλοκάγαθος ηλικιωμένος κύριος που θα αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση αγάπης και στοργής με τη μικρή υιοθετημένη κόρη, Λίζελ (Σόφι Νέλις).

Δίπλα του στέκει η Έμιλυ Γουότσον στο ρόλο μιας αυταρχικής μητέρας που κάνει συνεχώς παρατηρήσεις και που, όμως, κρύβει πίσω από την αυστηρότητά της μια τρυφερή καρδιά.

Η Λίζελ είναι ένα κοριτσάκι που μαθαίνει γράμματα με τη βοήθεια του θετού πατέρα της μέσα σε μια υπόγεια αποθήκη. Η ταινία μας παρουσιάζει την πορεία της προς την ενηλικιώση με τρόπο παιγνιώδη και ευρηματικό στο φόντο της ναζιστικής Γερμανίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Καλή θέαση!




Σχόλια